zondag 15 mei 2016


Om van Singapore naar Maleisië te reizen, nam ik een touringcar. Mijn eerste stop in Maleisië, Melaka.
Melaka is een UNESCO Werelderfgoedstad met kleurrijke rode gebouwen. Een van de eerste dingen die je opvalt wanneer je in Melaka toekomt, zijn de fleurige trishaws versierd met nepbloemen en Disney-figuren en schreewerige luide muziek. Je kunt er een ritje mee maken of langs de rivier wandelen, die vroeger een handelsroute was. Een andere toeristische attractie is een cruise op de rivier maken. De River Cruise-boten varen van 's morgens vroeg tot' s avonds laat. En natuurlijk is er in Melaka ook Jonker Street, een streetfood markt die van vrijdagavond en het hele weekend lang de heerlijkste specialiteiten verkoopt. In de kleine straatjes achter Jonker Street doen nog steeds veel traditionele oudere ambachtslieden zaken in hun shophouses. Ik bleef maar een dag in Melaka en nam de volgende dag een nachtbus om 22.00 uur naar Penang waar we de volgende ochtend om 5.00 uur in Butterworth.


In de vroege ochtend in Butterworth, nam ik de eerste veerboot naar Georgetown, ook een UNESCO-werelderfgoedlocatie. Georgetown werd erkend om zijn unieke architecturale en culturele erfgoed. Er wordt gezegd dat de stad het grootste aantal shophouses heeft van voor de Tweede Wereldoorlog zelfs nog meer dan Singapore. Het hoogste gebouw in de stad is de cilindrische Komtar-toren. Op de 58e verdieping heeft men toegang tot een uitkijkplatform met uitzicht op het eiland.


Een heel uniek plekje in Penang zijn de Clan-steigers. De Clan-steigers maken deel uit van Penang Erfgoed Trail. Deze waterdorpen met hun houten huizen op palen zijn de thuisbasis van verschillende Chinese clans. Elke steiger is vernoemd naar een Chinese clan - de Chew Jetty is de meest toeristische met de meeste paalwoningen, de langste loopbrug en een tempel. Zeven verschillende clans verblijven nog steeds op de Clan-steigers.

Een van de belangrijkste redenen waarom toeristen Georgetown bezoeken, is de aanwezigheid van street art. En als je van street art houdt zoals ik, zul je niet teleurgesteld zijn.
Hoe het allemaal begon, Ernest Zacharevic, een Litouwse kunstenaar, kreeg in 2012 de opdracht van de gemeenteraad van Penang om een ​​street art project te realiseren op verschillende locaties in de oude stad. Het project was een groot succes. Zijn kunstwerken vertellen een mooi verhaal en een bijzonderheid van zijn werk is, dat hij echte objecten combineert met zijn schilderijen. Zijn meest succesvolle kunstwerk is "Twee kinderen op een fiets" maar er zijn er nog veel meer. Een deel van zijn werk is al aan het vervagen en heeft restauratie nodig.
Tegenwoordig hebben vele andere kunstenaars de kans gekregen om hun kunst uit te drukken in de straten van Georgetown. Maar de street art scène verandert dagelijks met nieuwe werken en oudere die verdwijnen.
Naast de muurschilderingen vindt u veel Welded Iron Wall Caricatures (ijzeren gelaste werken) langs de straten van deze prachtige stad.




Streetfood is erg populair in Penang en heerlijk en goedkoop op de kop toe. serveert zeer goedkope maar zeer smakelijke gerechten. De reden dat het eten zo goed is, is dat de straatventers nog steeds de oude familiale recepten gebruiken.

Net buiten Georgetown kan men bus 204 nemen vanaf de busterminal Komtar om Penang Hill en de grootste boeddhistische tempel in Zuidoost-Azië, Kok Lok Si, te bezoeken.


Een bezoek aan een eiland zou niet compleet zijn als je geen bezoek brengt aan een strand. Sommige stranden trekken veel toeristen, anderen zoals Monkey Beach zijn alleen bereikbaar per boot of een na een lange trektocht.

Penang is een eiland van een mix van architectuur, cultuur en religie. Een plek die ik altijd in mijn hart zal koesteren en hoop ooit nog een keer te bezoeken.
Ik nam terug een bus uit Penang naar het drukke Kuala Lumpur als laatste bestemming voordat ik terug reisde naar mijn geboorteland, België.
Planning a solo trip find read more here
Looking for some travel tips ?

0 reacties:

Een reactie posten