dinsdag 17 juli 2018

Vroeger was een bezoekje brengen aan Londen een hele expeditie vanuit Brussel. Je moest eerst de trein op naar de kust, dan een ferry nemen die midden in de nacht het kanaal overstak en dan zat je een 4-tal uur op een overvolle boot vaak vol dronken Engelse passagiers. Aankomst in de prille uurtjes in London en dan op zoek naar een eerste koffie want het duurde nog wel even voor dat de stad wakker werd. Nu ligt London op handbereik van Brussel. Je hoeft maar de Eurostar in te stappen en een uur en een half later stap je uit in St Pancras International station in het hartje Londen. 
Er rijden 10 treinen per dag van Brussel naar Londen nemen en vaak heeft Eurostar promoties voor minder dan 40€ enkele reis, dus heb ik van een promotie gebruik gemaakt om tijdens mijn zomervakantie een 4 daagse trip naar Londen te boeken. Het was een cadeautje van mijn lieve dochter ze had mij een reis naar London cadeau gedaan als bedankje voor de hulp bij haar bruiloftsfeest. Zelf was ik sinds haar geboorte niet meer teruggekeerd naar Londen.

Er is zo ontzettend veel te doen in deze bruisende trendy stad, denk maar aan de vele bezienswaardigheden zoals de Big Ben, de Tower of London, Buckingham Palace, de London Eye enz, werelberoemde musea, levendige markten en topmusicals bezoeken of shoppen bij Harrod's en in de eindeloze winkelstraten en hippe wijken. Maar de zomer leek mij de ideale periode om wat minder bekende plekken van Londen op te zoeken en te ontdekken. 
De echte verborgen pareltjes van Londen zijn wellicht de 'Mews'. Een Mews wat is dat? Mews zijn kleine straatjes geplaveid met kasseien die achter de Victoriaanse huizen gebouwd werden. In deze straatjes vond je de stallingen voor paarden met daarboven kleine woonvoorzieningen voor de bedienden en paardenkoetsiers. Mews zou “stallen op een rij” betekenen.
Voor mijn vertrek had ik wat opzoekwerk gedaan om uit te zoeken welke Mews een bezoekje waard waren en geloof me het waren er veel. De meeste Mews vind je in de wijken Kensington en Chelsea. 

Alhoewel Londen heel erg duur is om te overnachten, had ik een leuk adresje gevonden, een kamer in de Imperial College of Londen, Beit Hall, waar je tijdens de zomermaanden in een studentenkamer kan logeren. Beit Hall is gelegen vlak naast de Royal Albert Hall en op 2 minuutjes wandelen van Hyde Park. Er zijn 2 metrostations in de buurt South Kensington Station en Gloucester Road. 

Hieronder vind je mijn favoriete Mews ze zijn allemaal een bezoekje waard wanneer je nog eens in Londen bent. Maar je kan ook gewoon  door de wijken Chelsea en Kensington slenteren zonder een plan, volg gewoon je voeten en je zal verwonderd zijn van de schoonheid die je tegenkomt.
Stanhope Mews South
Stanhope Mews South is een zijstraatje van Gloucester Road tussen Cromwell Road en Old Brompton Road. Voor elk huis vind je een prachtig verzorgde plant- en bloemenweelde.
Metro: Gloucester Road
Cranley Mews
Cranley Mews ligt op wandelafstand van Stanhope Mews South tussen Cranley Gardens en Old Brompton Road
Metro: Gloucester Road
Kynace Mews
Kynance Mews, is een van de mooiste Mews in Londen. Het straatje loopt tussen Kensington's Launceston Place, aan de ene kant vind je rijk met klimop begroeide huizen en wat verderop een trap die naar een kleine kerk leidt. Aan de andere kant van Launceston Place, stap je onder een prachtige boog net een sprookjestuin binnen. 
Metro: Gloucester Road
Holland Park Mews


Ga Holland Park Mews binnen door de statige boog die zijn naam draagt, en de 'wow-factor' van de straat is meteen duidelijk. Hier staan rijen vrijwel identieke huisjes tegenover elkaar. Elk huis beschikt over een fraaie, met ijzerwerk bewerkte, balustrade trap naar de hoofdingang op de eerste verdieping met leuke balkonnetjes.
Metro : Holland Park

Loop ook even door Holland Park Avenue en geniet van de statige identieke Victoriaanse witte huizen en misschien kan je ook nog een echte oldtimer spotten.
Norland Place Mews

Nog meer bloemenpracht in Norland Place. Deze mews ligt ietwat verborgen en loopt tussen het prachtige Norland Square en Princedale Road, in het hart van Holland Park.
Metro : Holland Park
Kendrick Mews - Reece Mews
Streetart door de Londense artiest Johny Midnight. Deze prachtige winterscène werd geschilderd in juni 2015 en is een mooie toevoeging aan de pittoreske Reece Mews. Het werk bevindt zich aan de zijkant van een gebouw dat eigendom is van een skivakantiespecialist. Deze muurschildering bevindt zich ook recht tegenover het huis waar Francis Bacon woonde en werkte in Kendrick Mews. Loop even tot aan het einde van Kendrick Mews om nog meer groen te ontdekken.
Metro: South Kensington station
Albion Mews

Voor mij was Albion Mews de meest inpressionante Mews die ik bezocht. Overal weelderig groen, je krijgt zo het gevoel dat je in een ander werelddeel getransporteerd wordt.
Metro: Marble Arch
Bathurst mews 
De enige Mews in Londen waar de traditie behouden is en nog paardenstallen staan.
Metro: Edgware Road of Paddington Station


St Luke's Mews

Zo iconisch zijn de huisjes in St Luke's Mews in Notting Hill, dat een er van werd gekozen als het huis van Keira Knightley in de film Love Actually. St Luke's Mews ligt ook heel dicht bij Portobello Road, en tal van locaties waar Notting Hill bekend om staat.
Metro: Westbourne Park.

Notting Hill
Notting Hill is voor velen één van de mooiste wijken van Londen en is vooral bekend geworden door de film “Notting Hill” met Julia Roberts en Hugh Grant. Gelukkig heeft Notting Hill veel meer te bieden dan enkel de boekenwinkel uit de film, er is zelfs zoveel te zien in de wijk dat je er makkelijk een dag in kan verdwalen. De levensader van Notting Hill is Portobello Road. Wil je de prachtige gekleurde huizen waar de wijk Notting Hill om bekend staat een keertje op de foto zetten? Dan moet je in de Lancaster Road zijn die kruist met de Portobello Road.
Kelly Street


Tussen Camden en Kentish town ligt dit juweeltje van een straat. Kelly Street, een kronkelende straat waar je een mooie verzameling huizen uit het midden van de 19e eeuw vindt. Deze straat is uniek in deze buurt.
Metro: 
London Bridges

Next
This is the most recent post.
Previous
Oudere post

0 reacties:

Een reactie posten