maandag 10 april 2017


De meeste mensen komen naar Bagan om de beroemde tempels te bezoeken. Het Bagan Archeologisch Complex was ooit een UNESCO Werelderfgoed, maar deze status werd ingetrokken omdat de autoriteiten van Myanmar de site niet zo goed hadden onderhouden en bewaard, zoals had moeten gebeuren. In augustus 2016 heeft een aardbeving met een kracht van 6,8 een groot deel van de tempels vernietigd en beschadigd en het zal nog lang duren om deze te restaureren. Er zijn naar schatting 2200 tempels in Bagan, veel daarvan zijn kleine stoepa's of bakstenen tempels zonder ingang. Er zijn slechts een paar grote en bekende pagoda's zoals de Shwezigon-pagode en de Shwesandaw-pagode. Om de populaire tempels in Bagan te bezoeken heb je een toegangsticket voor het gebied nodig. Dat koop je bij aankomst aan het busstation of op de luchthaven en er rijden ook mobiele controles rond die controleren of je een ticket op zak hebt en dan je gerust eentje bij hen aankopen. Het ticket is 5 dagen geldig en kost 25.000 Kyats of 25 USD (prijs 2017). 

Eenmaal in Bagan, wordt je gewoonweg weggeblazen door de omringde schoonheid en charme van Bagan. Er zijn verschillende manieren om de pagodes van Bagan te bezoeken; je kunt een dure ballonvlucht boeken, een paardenkoets huren, dit zag er niet erg comfortabel uit, een fiets of wat ze een e-bike noemen, dat is een elektrische scooter. Het weer was erg warm in Bagan dus mijn keuze ging naar de e-bike. Ze zijn een beetje duurder dan een gewone fiets, het hotel regelde er een voor mij, en voor 8.000 kyat kon ik de e-bike gebruiken van zonsopgang tot zonsondergang. Het is leuk en gemakkelijk om met deze e-bikes te rijden op de wegen die elke stad verbinden en met gemakkelijke toegang tot tempels. Sommige wegen zijn erg stoffig, zodat je gemakkelijk in het zand kunt blijven steken, maar als je het rustig aan doet op deze paden, kan je alle problemen vermijden. Bagan is warm, droog en stoffig.
Op mijn e-bike ontdek ik de vele tempels en stoepa's.

Dus wanneer je zoals ik Bagan bezoekt tijdens het warme seizoen, is het aangeraden om tijdens de middag tot 16.00 uur of 17.00 uur in je hotel of pension te verblijven. Ik had veel geluk om in het geweldige Oasis Hotel in Nyaung U te overnachten.  Dit hotel was perfect voor mij en het zwembad was een warm welkom.
In de vroege ochtend en in de late namiddag zijn de wegen en paden bezaaid met fietsen en e-bikes op zoek naar de beste tempel om  de perfecte zonsopgang of zonsondergang te beleven. Om de tempels zo goed mogelijk te bewaren is het alleen toegestaan om nog maar enkele tempels te beklimmen en sommige zijn na de aardbeving gesloten. De tempels die ik heb beklommen waren gelukkig niet erg druk maar helaas, de magische zonsopkomst en zonsondergang waar iedereen van droomde is nooit gekomen, het is te heet in april, de lucht is bewolkt maar toch wanneer je daar boven zit en uitkijkt op de talloze pagoden omringd door de bomen en de droge grond ervaar je een onbeschrijfelijke schoonheid.
Onderweg op zoek naar de beste plek om getuige te zijn van de schoonheid van de zon die ondergaat

Zonsondergang

Uitzicht vanaf het dak van een pagoda

Pagoda's beklimmen om van de zonsondergang te genieten



Zandschilder bij de ingang van een pagode

Shwezigon Pagoda

Ossen die onder een boom rusten om de hete middagzon te vermijden 

Ananda Temple

Soemingyi Pagoda

Onbekende tempel

Een grote aalmoeskom in de Manuha-tempel

Maar in Bagan is nog veel meer te doen dan tempels bezoekn, de stadjes Oud Bagan en Nyaung U, hun steigers en markten zijn ook de moeite waard.
Boten op de steiger in het oude Bagan aan de oevers van de rivier de Ayeyarwady

Heerlijke garnaalbeignets te koop aan de oever van de rivier

 Thanakha verkoper in Old Bagan

Betelbladeren worden zorgvuldig gesorteerd en verpakt in manden

 Veel vis te koop op de markten in Old Bagan en Nyaung U

Als je de kans hebt, ga dan ook genieten van een zonsondergang op de Ayeyarwady-rivier.

Planning a solo trip find read more here

                                        Looking for some travel tips ?

0 reacties:

Een reactie posten