zondag 25 maart 2018

Ik keek er naar uit om de kleurrijke Cao Dai Holy See-tempel te bezoeken, 95 km ten noordwesten van Saigon in Tay Ninh. De eenvoudigste manier om de tempel te bezoeken is door een tour te boeken in combinatie met een bezoek aan de Cu Chi-tunnels. Een tour voor de hele dag kost maar 150.000 VND (5,5 €), exclusief toegangsticket voor Cu Chi-tunnels 110.000 VND (4 €), lunch in een tourbus restaurant en tips.  Tours vertrekken rond 08:00 vanuit het centrum van Saigon en na de onvermijdelijke rustpauze bij een lakwerkfabriek, arriveer je net op tijd voor de middagceremonie bij de tempel. Er zijn 4 erediensten per dag: 06:00, 12:00, 18:00 en middernacht.

De Cao Dai-religie is een samensmelting van boeddhisme, confucianisme en taoïsme. De architectuur van de grote tempel is een versmelting van verschillende stijlen, religieuze motieven en diverse invloeden. Deze plek moet je echt zien om het te geloven: de pastelkleuren, een babyblauwe hemel vol welken en pilaren omwikkeld met draken.

Maar was het de moeite waard om de Cao Day - Cu Chi-tunnel tour te boeken? Ik raad het niet aan. Ik raad aan om een chauffeur te huren voor de dag of een privé rondleiding te boeken en deel te nemen aan een ceremonie buiten de dienst 12:00 uur omdat de middagceremonie nu een attractie voor toeristen is geworden.

Toen we bij de tempel aankwamen, kondigde onze gids aan dat we binnen 20 minuten terug in de bus moesten zijn. We stonden niet dicht bij de tempel geparkeerd, wat betekent dat we maar 10 minuten hadden om de eredienst te bekijken. Er kwamen ook veel andere tourbussen aan, dus we werden allemaal rond de tempel gedreven als vee en kregen te horen dat we niet mochten stilstaan. Op het balkon stonden we allemaal op elkaar geplakt, waardoor het bijna onmogelijk was om foto's te maken. Dit was een teleurstellend bezoek.
Na de lunchpauze is het tijd om de Cu Chi-tunnels te bezoeken en dit bezoek is ook een van de teleurstellende toeristische ervaringen.  Je zal versteld staan hoe snel je in en uit de tunnels wordt geleid meestal in grote groepen.

Cu Chi-tunnels, zijn een groot wirwar van tunnels gebouwd door de Vietnamezen tijdens de oorlog. Duizenden Vietnamezen leefden in de tunnels tijdens de oorlog, en veel van de gevechten gingen ook door onder de grond. De oorlogsgeschiedenis verdient het om eraan herinnerd te worden, maar de site en de goedkope rondleidingen schieten in veel opzichten tekort en de plaats zelf heeft dringend een update nodig.

Conclusie: het bezoek niet waard!

0 reacties:

Een reactie posten