maandag 26 maart 2018

Na het bezoek aan Ho Chi Minh City trekken we richting Mekong Delta om een dag in Can Tho te verblijven, de Cai Rang drijvende markt te bezoek en dan naar het eilandje An Binh door te reizen. Can Tho ligt ongeveer 170 km ten zuidwesten van Ho Chi Minh city. Bussen vertrekken dagelijks en om het uur van "Ben Xe Mien Tay" busstation (Zuid-West Bus Station) in Ho Chi Minh-city.
Er zijn 3 tot 4 bus companies die Can Tho-Ho Chi Minh bedienen en vice versa. Prijs: 90.000 VND (3.5 €)
Onze hotelmanager in Saigon raadde ons aan om een reis te boeken met het bedrijf Phuong Trang, aangezien deze een gratis transfer aanbieden naar elk hotel in het centrum van Can Tho.
We kwamen aan in het centrum van Can Tho in de vroege namiddag, na te hebben ingecheckt in het Kim Lan Hotel was het nog erg rustig in de stad, maar de stad wordt rond 17.00 uur behoorlijk levendig. Er is een avondmarkt met eetkraampjes. Het rivierfront is het leven van de stad we liepen er naar toe om  een boot te reserveren om de volgende morgen de Cai Rang drijvende markt te bezoeken.  Als u een unieke ervaring wil beleven, vermijdt dan de grote toeristische boten. De beste manier is om je eigen reis te regelen met een lokale bootdame op een kleine houten boot.  Probeer de prijs te onderhandelen tot minimaal 400.000 VND (15 €) voor een tour van een 6-tal uur.  Het is zeker de moeite waard om een langere tour naar de drijvende markt van Cai Rang en door de kleinere kanalen te boeken. Zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend vertrekt. 06:00 uur is de standaard starttijd. Als je later vertrekt, mis je de markt op zijn levendigst.

Het duurt ongeveer een half uur om de Cai Rang-markt te bereiken, deze markt is eigenlijk een groothandelsmarkt. Je zal waarschijnlijk aankomen in de vroege ochtend wanneer de zon nog niet is opgekomen, maar het zal al erg druk zijn op de markt. Grote schepen verkopen alle soorten groenten en fruit die in de Delta geteeld worden. Boten vol met stapels ananas, anderen met wortels, look enz. Op de top van elke boot zal je vooraan een lange bamboestoek zien wapperen. Aan deze stokken hangen de verkopers een exemplaar van de groenten of fruit die ze te koop aanbieden.

Tussen de grote schepen verkopen kleinere boten alles wat je je maar kan inbeelden, zoals eetwaren, koffie, kokoswater en zelfs lotterijbiljetten.
Bij het verlaten van de markt zal je waarschijnlijk getuige zijn van een adembenemende zonsopgang.
De boot zal dan kleinere kanalen opvaren en je zal waarschijnlijk stoppen op een plek waar rijstnoedels worden gemaakt, zodat je de verschillende stadia van het proces kan volgen. Daarna gaat de tocht door richting een andere kleinere, drijvende markt en stop je daarna bij een restaurant om te gaan lunchen.
Je zal waarschijnlijk rond 11: 00-12: 00 uur terug aan het dok zijn.  Onze boot kwam vast te zitten door dat bij laagtij het  water veel te laag in de kleine grachten stond zodat we pas om 14:00 uur aan het dok terugwaren, net op tijd om op de  bus naar Vinh Long te springen om de veerboot naar An Binh Island te halen.

Er zijn genoeg bussen die naar Vinh Long rijden, maar de kunst is om er een te vinden die naar het oude busstation in de stad rijdt en die je niet op de snelweg buiten de stad afzet. Er zijn eigenlijk 2 busstations in Vinh Long, het oude busstation ligt midden in het centrum. Het andere station ligt in de buurt van de snelweg ongeveer 10 minuten rijden met de taxi naar het centrum.  Zoek naar een bus waar BX Vinh Long op staat of vraag naar Bến Xe Thành Phố Vĩnh Long zodat je op de juiste bus zit.  Prijs voor het buskaartje is 85.000 VND (3 €). Er is een bus om het uur en de busrit duurt 1,5 uur tot Vinh Long.

Bij aankomst aan het terminal van de veerboot vroeg een man ons of we op zoek waren naar een homestay.  We vertelden hem dat we al een adres gereserveerd hadden, maar bleek de man zelf de eigenaar van de Ngoc Sang Homestay te zijn. Hij gaf een belletje naar zijn zus die ons met de motor kwam oppikken bij aankomst. De veerboot naar An Binh kost VND (0,02 €) wanneer je te voet bent en VND 2.500 (0,10 €) voor een passagier en zijn motorfiets Vertrek om de 15-20 minuten.

We ontdekten een eiland met een weelderige vegetatie doorkruist door smalle paden waar je alleen met de fiets of de motorfiets door kan. We kwamen aan in in een groot huis met open dak en muren gemaakt van bakstenen en bladeren van bananenbomen. Onder de veranda hingen hangmatten en  een klein riviertje liep door de tuin. Een groot gezin woonde in de woning en 5 kamers worden verhuurd aan reizigers.. Nadat we onze bagage hadden weggezet, maakten we een wandeling op het eiland, waar mensen naar ons glimlachten en kinderen ons zwaaiend voorbij fietsten  en met "hallo, hallo!" begroeten. Het diner werd aan alle gasten geserveerd en we deelden een tafel met een solo-backpacker uit Frankrijk en een jong stel dat vanuit Madagaskar de wereld rondreisde. We hebben een geweldige tijd gehad door reisverhalen te delen.
We brengen de volgende ochtend op nog het eiland door. Ik nam een fiets om  het eiland te ontdekken en mijn vriendin bracht haar tijd door in kuierend in een hangmat. De eigenaar was wederom een grote hulp bij het regelen van de reis terug naar Saigon. Hij vond twee vrije zitplaatsen op een tourbus met dagtoeristen en die n de late namiddag terug naar Saigon reed. De bus stond vlak bij de veerboot geparkeerd, dus we hoefden ook geen Grab te nemen om ons het busstation bij de snelweg te brengen.

0 reacties:

Een reactie posten