donderdag 22 maart 2018

Vietnam, dit land heeft een heel speciale plaats in mijn hart. Mijn man verliet zijn woonplaats Saigon in 1966 tijdens de Vietnam-oorlog om naar België te komen om te studeren. Na zijn studies was het te bedoeling naar zijn geboorteland terug te keren maar de oorlog heeft zijn terugkeer verhinderd en hij is in België gebleven. We ontmoetten elkaar toen hij nog studeerde, zijn een paar jaar later getrouwd en kregen 2 geweldige kinderen een dochter en een zoon, die nu jong volwassenen zijn.
Het was mijn eerste bezoek aan zijn geboorteland en deze keer reisde ik niet solo, maar in het gezelschap van een zeer goede vriendin.

De lange, dunne vorm van Vietnam maakt het gemakkelijk om het land van noord naar zuid te ontdekken of andersom. We kozen ervoor van zuid naar noord te reizen, we landen in Ho Chi Minh City de grootste stad in Vietnam,  maar het is niet de hoofdstad. Die onderscheiding gaat naar Hanoi in het noorden waar we binnen 2 weken zullen toekomen. De stad is nog steeds informeel bekend als Saigon. De naam Saigon wordt door de lokale bevolking altijd in de dagelijkse taal gebruikt en nooit Ho Chi Minh City. Ik zelf zal de 2 namen door elkaar gebruiken in deze blog.

De eerste ontmoeting met deze enorme, hectische Aziatische stad kan een beetje overweldigend zijn, maar het is een must-see tijdens een reis naar Vietnam. Skyline buildings, straten vol fietsen, motors en auto's, langs de straatkant interessante, streetfood stalletjes en overal straatmarkten.

Ondanks de chaos op straat, is Saigon een zeer wandelbare stad. De meeste toeristen verblijven in District 1, maar we vonden een heel leuk klein familiehotel ten westen van het centrum in District 3, Lam Hotel.

De meest populaire bezienswaardigheden liggen in het compacte gebied van District 1 en 3. Het verschil tussen district 1 en 3 is dat je nauwelijks een andere toerist tegenkomt in district 3, maar het Onafhankelijkheidspaleis, het Postkantoor en de Ben Thanh-markt liggen toch nog steeds op wandelafstand. De voetpaden zijn breed genoeg, alhoewel er overal motorfietsen geparkeerd staan die vaak ook op de voetpaden rijden.
Als je Saigon te voet gaat ontdekken, moet je eerst leren de straat over te steken. Het motorverkeer in Saigon is krankzinnig. Het is een continue stroom van tweewielers die over de weg vliegen. Als je te voorzichtig bent, dan zul je nooit de straat oversteken. Het geheim van het oversteken van de weg in Saigon is verrassend eenvoudig, laat de automobilisten je ontwijken. Ik weet het, het klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, maar het werkt echt. Loop langzaam en gestaag, doe niets onverwachts, steek met vertrouwen over en laat de automobilisten je ontwijken en ontwijk hen niet. De automobilisten in Vietnam hebben altijd hun ogen naar voren gericht. Ze kijken nooit naar links of rechts zodat ze snel kunnen reageren op alles wat hen te wachten staat, of het nu een andere motorfiets, een verdwaalde hond of jij bent. De Vietnamezen zijn van jongs af aan getraind om vakkundig door het verkeer te navigeren en voetgangers  te vermijden.

Dag 1 DISTRICT 1 en DISTRICT 3 na een uitgebreid ontbijt in het hotel, dat op een dakterras geserveerd wordt, trekken we onze wandelschoenen aan om de belangrijkste bezienswaardigheden in het stadscentrum te bezoeken.
Nguyen Thien Thuat-straat gezien vanaf het dakrestaurant van het hotel

Banh mi op la een typisch Vietnamees ontbijt
Het centrale postkantoor van Saigon is een must-see wanneer je District 1 bezoekt, met onder andere de kathedraal Notre Dame aan de overkant van de straat (helaas gesloten en in steigers toen wij er waren) en het Herenigingspaleis.

We liepen over de brede wandelpromenade Nguyen Hue Street naar het andere eind van de promenade tot aan de Saigon-rivier. Zorg er wel voor dat je een hoed meeneemt of draagt, want er is weinig schaduw op de boulevard. Daarna bezochten we de Ben Thanh-markt. De buurt rond de Ben Thanh-markt was ook niet makkelijk te bereiken door de wegenwerken aan de eerste metrolijn die binnenkort zal geopend worden.

Maar eerlijk gezegd wandel ik liever door de kleine straatjes en steegjes wanneer ik een nieuwe stad bezoek en ik moet bekennen dat we op de juiste plaats in District 3 waren beland. Waar we ook keken en kwamen, de steegjes, de mensen, het groen en het eten, een echt feest voor onze ogen.

Tijdens onze avondwandeling ontdekten we vlak achter Nguyen Thien Thuat street een zeer interessante wijk The Colony. Verschillende betonnen appartementsblokken verlicht door witte tl-verlichting. Een heel grote gemeenschap leeft in deze blokken en de meesten brengen hun avonden buiten door. De leefomstandigheden lijken ruw te zijn, maar de straten zijn vol leven vol gebabbel en vol spel. We vonden het heerlijk om door dit labyrint te slenteren en het voelde alsof we in een andere tijdzone waren beland en dat gaf een heerlijk gevoel.
Op dag 2 bezochten we Cholon, dat is de oude Chinatown, het is een geweldige plek, met een unieke chaotische sfeer. Cholon is verspreid over District 5 en 6 en het is de grootste Chinatown in Vietnam. We vertrokken vroeg en bestelden onze eerste Grab-rit om ons af te zetten bij de Binh Tay-markt. De Binh Tay-markt is de centrale markt in Cholon, gelegen in een prachtig geel gebouw. Helaas was het gebouw gesloten voor renovatie en vondt de markt buiten het gebouw plaats.  Dit is een groothandel markt. Elke verkoper is gespecialiseerd in één product, of het nu gaat om stapels kegelvormige hoeden of bergen gekleurde suiker.
De straten rond de Binh-Tay markt zijn eveneens fascinerend en op een zeer korte wandelafstand kan u prachtige tempels en pagodes bezoeken, evenals de Cha Tam-kerk net om de hoek van de markt en recht tegenover de kerk vindt u de Soai Kinh Lam markt of "stoffenstraat", winkels vol stapels rollen stof een echte lust voor het oog.
Cha Tam Church

Soai Kinh Lam-markt of "stoffenstraat" kijk even omhoog naar de gevels van de prachtige shophouses.

Ong Bon Pagoda
                                                                 Ong Bon Pagoda

Quan Am Pagoda
In Cholon verdwaalt lopen in smalle straatjes en steegjes en een glimp opvangen van het leven van de gewone man is de kers op de taart, Een van de meest fascinerende steegjes in Cholon is Hai Sy Phuong. Neem de trap naar de bovenverdieping en geniet van alles rondom je.

0 reacties:

Een reactie posten