woensdag 28 maart 2018

We verlaten Ho Chi Minh city op weg naar Hoi An. Met een goedkope interne vlucht van de lokale luchtvaartmaatschappij VietjetAir.com kwamen we twee uur later in Da Nang aan. In de luchthaven belden we een Grab chauffeur om ons naar Hoi An te voeren. De rit duurt een 40-tal minuten.  Het is heel gemakkelijk om Uber of Grab te bestellen en het is een zeer populaire manier om in Vietnam achter op de motorfiets of met de wagen te reizen en bovendien een ideale manier om geld te besparen.

Ik wou absoluut Hoi An bezoeken omdat het voor veel mensen de mooiste stad van Vietnam blijkt te zijn  maar ik moet toegeven dat ik nogal teleurgesteld was. Het is erg druk in de Oude Stad, de stad was overrompeld door toeristen van over de hele wereld. We moesten lang in de rij staan bij het bezoeken van de historische monumenten.  We werden lastig gevallen en achterna geroepen door de lokale verkopers.  Prijzen waren niet vergelijkbaar met wat we betaalden in Saigon en de Mekong Delta, ze waren minstens tien keer hoger.

Hoi An een stad in de provincie Quảng Nam in Centraal Vietnam staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO en de stad heeft die strepen zonder twijfel verdiend.  Hoi An, was een van de meest drukbezochte handelshavens in Zuidoost-Azië van de 17e tot de 18e eeuw. Er woonden veel buitenlandse kooplieden, voornamelijk Chinezen en Japanners en later Europeanen, waardoor een unieke fusie van culturen ontstond die nergens anders in Vietnam te zien was en die de weg vrijmaakte voor de verspreiding van moderne talen, het christendom en het boeddhisme. Hoi An staat vandaag vooral bekend om zijn textiel. Veel westerlingen laten maatpakken en jurken maken tijdens hun bezoek aan de stad.

Er zijn veel bezienswaardigheden in de historische wijken van de stad.
Bezoek de Japanse brug en breng wat tijd door om de vele tempels te ontdekken. Een toegangskaart is vereist om de oude stad binnen te gaan, maar deze wordt alleen gecontroleerd als u een van de 22 bezienswaardigheden die op de lijst staan wil bezoeken. Het kaartje kost 120.000 VND (4,5 €) met afscheurcoupons voor toegang tot 5 monumenten. Het is 24 uur geldig.
De bezienswaardigheden die je met het ticket kan bezoeken zijn:
  • Oude huizen: Tan Ky - Duc An - Quan Thang - Phung Hung
  • Vergaderzalen: Quang Trieu - Trieu Chau - Phuc Kien
  • Japanese overdekte brug
  • Musea: Museum of Trade Ceramics - Museum of Sa Huynh Culture - Museum of Folk Culture - Museum of Hoi An
  • Traditionele kunsten: Handicraft workshop - traditional music performance
  • Gemeenschapshuizen: Cam Pho - Minh Huong - Quan Cong Temple



Alles in Hoi An gaat over handel. Bijna elk gebouw in de oude stad is nu een winkel, een restaurant of een reisbureau. Gelukkig zijn de prachtige gebouwen goed bewaard gebleven. Er zijn 1107 beschermde gebouwen in de stad. Maar laat mijn mening uw beeld van Hoi An niet bederven. Het is een speciale plek die nog mooier wordt als je de oude stad achter je laat en je wat verder door de steegjes dwaalt, om een glimp op te vangen van het lokale leven en zijn bewoners.

HOI AN LANTAARN FESTIVAL
We waren toevallig in Hoi An op een avond dat het Lantaarn Festival werd gevierd. Het lantaarnfestival in Hoi An is een eeuwenoude traditie waarbij in de hele oude stad om acht uur 's avonds de elektriciteit uitgeschakelt wordt om alleen licht van lantaarns te laten branden om de omgeving te verlichten en een magische gloed te creëren.
Lantaarns worden in het water van de rivier gelaten om geluk en liefde te brengen. Het is een traditie die eeuwen geleden begon. Toen kwamen mensen uit de hele regio op volle maan naar de stad om deel te nemen aan dit evenement. Maar spijtig genoeg zag ik geen lokale mensen deelnemen, en het voelde aan alsof het nu alleen voor de toeristen wordt georganiseerd. Lantaarns worden in de rivier gelaten, alleen voor de toeristen om naar te kijken, en dat voelt niet juist aan, wanneer je je afvraagt waar al die lantaarns daarna terechtkomen?  Maar nogmaals, wie ben ik om kritiek uit te brengen.
Dagtrip naar MY SON
My Son is een oude Cham religieuze site, gebouwd tussen de 4e en de 14e eeuw en maakt nu deel uit van het Unesco Werelderfgoed.  Het was het vereringscentrum van de Champa-bevolking die in omliggende gebieden verschillende koninkrijken  hadden, ze kwamen uit Java en brachten hun Hindoe-religie mee naar Vietnam. My Son, wat prachtige berg betekent, was opgedragen aan de hindoegod Shiva.
Hoewel de tempels bij My Son grotendeels in puin liggen, blijven sommigen van hen behoorlijk intact.  De tempels staan er al eeuwenlang en werden gebouwd zonder enige vorm van mortel te gebruiken.De site werd zwaar gebombardeerd tijdens de Vietnam-oorlog  en er is nog steeds de overblijfsels van een enorme krater te zien op de site. Het My Son complex is mooi maar wel klein natuurlijk niet te vergelijken met Angkor Wat in Cambodja.

Met de tourbus bereik je My Son in een uurtje vanuit het oude centrum van Hoi An. We boekten een dagtrip via ons hotel inclusief vervoer, lunch en een gids. We gingen met de bus naar My Son en keerden terug naar Hoi An per boot langs de rivier.
ANG BANG BEACH
Op ongeveer 10 minuten fietsen van de oude binnenstad van Hoi An bereikt u een prachtig strand met ronde vissersboten. Ook hier komt u overal strandventers tegen die klaar staan om u van uw geld te verlossen. Wel wat vervelend, maar het is een perfecte gelegenheid om een dag op het strand te relaxen en eveneens te ontsnappen uit de drukke stad.




0 reacties:

Een reactie posten